Lumea Automatizarilor in Viitor

Tehnologia si domeniul ingineriei au astazi o evolutie mai rapida decat in oricare alta perioada din trecut. Lumea de astazi este de nerecunoscut, in comparatie cu acum 100 de ani, nu doar din punct de vedere estetic, ci si in felul in care oamenii functioneaza in interiorul ei. Dezvoltarea in aceste domenii a redefinit felul in care traim, comunicam si interactionam.

Cu totii ne aducem aminte de inceputurile internetului. Acum, la un sfert de secol mai tarziu, ni se prezinta o alta noutate, cunoscuta sub numele de IoT (Internet of Things), a carei evolutie atinge o viteza uimitoare. Dezvoltandu-se dupa principiile internetului, aceasta tehnologie este doar inceputul unei miscari care va insemna in viitor interconectivitate intre lumea digitala si cea fizica. Senzori de miscare, de prezenta, de umezeala, incuietori, boxe, termostate – toate se pot controla acum prin controller-ul SmartThings dezvoltat de cei de la Samsung, iar lista este in continua crestere. Acum 25 de ani acesta parea doar un vis science-fiction, de neconceput chiar – asa cum a fost, de altfel, si internetul, inainte de aparitia sa. Astazi, insa, avem acces la ambele – viitorul este acum! Internetul ne-a permis tuturor sa ne conectam, iar acest sistem inteligent global este capabil sa conecteze lumea materiala, deschizand poarta catre nenumarate posibilitati.

Asadar, avand in vedere progresul tehnologic la care suntem martori, la ce ne putem astepta in viitor? Cum vom trai? Cum vom munci? Cum ne vom relaxa? Cu un spectru mult mai larg decat inainte, in privinta a ceea ce putem dobandi, mai exista oare vreo limita?

 

Case Inteligente si Arhitectura Viitorului

Conform prognozei unui studiu realizat de Natiunile Unite, populatia urbana totaliza un procent de 54% din totalul global in 2014, iar cresterea anuala va fi de 1.84% pana in 2020, de 1.63% intre 2020 si 2025 si de 1.44% intre 2025 si 2030. In tot acest timp, cladirile in care locuim si interiorul acestora se vor transforma in spatii flexibile. Incaperile vor avea functionalitati diferite; peretii, podelele si tavanul vor avea tehnologie integrata, care va permite schimbarea pozitiei in functie de activitatea pe care dorim sa o intreprindem. Peretii inteligenti isi vor schimba forma si dimensiunea in 3D, totul putand fi controlat cu ajutorul unor dispozitive care vor fi folosite in mod similar cu felul in care folosim aplicatiile pe mobil astazi.

Odata cu dezvoltarea tehnologiei de genul Samsung SmartThings, vom fi capabili sa cautam obiectele pierdute din casa folosind mediul online, fara sa fie nevoie sa verificam, in zadar, fiecare sertar din casa. Locuintele vor fi controlate cu ajutorul unei noi generatii software, care va fi capabila sa invete din modul nostru de viata, adaptandu-se si sugerand solutii in concordanta cu nevoile fiecaruia.

Chiar si cladirile vor fi capabile sa se adapteze nevoilor locatarilor si mediului inconjurator. Cu ajutorul senzorilor, terasele se vor deschide si inchide in functie de radiatiile solare sau de temperatura.

Decoratiunile proiectate virtual sau mobila creata cu ajutorul tehnologiei 3D vor deveni realitate in casele din viitor. Imprimantele 3D sunt deja parte din viata noastra, insa modul in care le folosim va evoula considerabil. Un simplu click va fi de ajuns pentru a cumpara si descarca modele de mobila, urmand sa le ajustam apoi pentru nevoile noastre, de la forma, culoare si marime. Nu mai ramane decat sa fie generate cu ajutorul unei imprimante 3D, conform specificatiilor alese.

Avand in vedere reducerea resurselor neregenerabile, sustenabilitatea va fi cuvantul de baza in ceea ce priveste stilul de viata din viitor. Reciclarea va fiintegrata in locuintele noastre, iar resturile menajere vor crea combustibil si electricitate. Un sistem bio-electrochimic integrat in casa va mima interactiunile bacteriene din natura, producand gaze si apa potabila intr-un proces numit digestie anaerobica. Energia electrica va fi si ea stocata prin intermediul bateriilor litiu-ion, eliminand necesitatea centralelor si reducand astfel emisiile de carbon.

Cum urbanizarea este pe o panta ascendenta, vom fi martorii unor progrese si inovatii in ceea ce priveste arhitectura locuintelor si forma oraselor. Acest trend va include aparitia super-zgarie-norilor si a comunitatilor subacvatice sau plutitoare. Prin intermediul electrolizei se creeaza oxigen si hidrogen. Tinand cont de progresul in eficientizarea panourilor solare, aceasta sursa de energie poate fi utilizata pentru crearea comunitatilor subacvatice, care vor folosi oxigenul din apa pentru a respira si hidrogenul pentru a „alimenta”.

 

Inteligenta Artificiala

Prognozele in privinta progresului computerelor, nanotehnologiilor moleculare, biotehnologiei si inteligentei artificiale arata ca abilitatile intelectuale si cognitive ale oamenilor vor ajunge la un alt nivel. Acestia vor fi capabili sa se conecteze la un volum global de informatii si sa aiba abilitati fizice si mentale mai dezvoltate – totul intr-un proces numit transumanizare.

Oamenii vor fi asistati in toate domeniile de inteligenta artificiala, iar simbioza om-tehnologie va deveni reala. Este posibil sa fim capabili sa ne stocam electronic amintirile sau chiar si trasaturile personalitatii.

Bineinteles ca progresul in domeniul inteligentei artificiale isi va pune amprenta si pe felul in care lucram, printr-un nivel sporit de eficienta. Folosirea hologramelor la locul de munca va elimina necesitatea de a fi prezenti fizic la diverse intalniri. Acest aspect va avea implicatii majore in reducerea nevoii de a calatori. Asadar, vom salva resurse de timp si energie. Aceste elemente combinate vor facilita o potentiala reducere a timpului de lucru propriu-zis.

 

Automatizarea in Medicina

Automatizarea in medicina va oferi un sistem de sanatate mult mai eficient, cu diagnostice corecte. Vor aparea dispozitive care, conectate la corpul uman, vor urmari toate aspectele care tin de sanatate, oferind remedii si recomandari in timp real, prin intermediul unei aplicatii pentru smartphone. Aceasta tehnologie este testata si in prezent, cu ajutorul unor sisteme inovative care incearca sa ofere remedii pentru monitorizarea bolnavilor de astm sau solutii pentru durerile cronice.

 

Locuintele noastre vor fi echipate cu o capsula, care va fi capabila sa scaneze intregul corp si sa ofere diagnostice digitale. Aparatura conectata la aceasta capsula va oferi si tratamentul aferent, sub forma de pilula sau plasture.

 

Timpul Liber in Viitor

Daca automatizarea la locul de munca ne poate oferi mai mult timp liber, atunci vom avea nevoie de noi feluri in care sa ne bucuram de el.

In acest sens, progresul in domeniul transportului ne va permite sa descoperim o arie mai larga de experiente in jurul globului si nu numai. Aceasta tehnologie este deja in curs de dezvoltare si odata perfectionata, conceptul de calatorie se va schimba complet. Descoperirile in domeniu vor permite calatoriile la viteze mult mai mari in jurul globului si, de ce nu, pe Luna sau Marte. Fluiditatea in miscare va deschide noi orizonturi pentru oameni, care vor dezvolta un stil de viata migrator sau nomad.

Mai mult, progresul in tehnologia imprimantelor 3D si a dronelor va permite oamenilor sa isi mute locuinta in functie de orasul in care vor sa traiasca, prin intermediul caselor mobile cu infrastructura flexibila, care vor putea fi controlate cu o simpla aplicatie.

In cazul in care nu dorim sa ne deplasam pentru o vacanta, vom putea beneficia de relaxare virtuala, folosind tehnologie de tipul Samsung Gear VR sau Oculus Rift. Prin intermediul electrozilor atasati de capul utilizatorului, software-ul va genera sunete, miscare si chiar si mirosuri in mintea noastra.

 

 

In concluzie, este evident ca noi, oamenii, ne-am dorit dintotdeauna sa ne imbunatatim stilul de viata si automatizarea ne permite sa facem acest lucru. Mediul in care traim astazi va fi de nerecunoscut in viitor, iar calitatea vietii va fi cu siguranta mai buna, fie ca vorbim de confort, sanatate, locuinta, timp liber sau locul de munca.

Această intrare a fost publicată în Noutati . Pune legătura în semnele de carte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.