25/10/2017

Ghid Automatizare Locuinta

Automatizarea unei locuinte

 

1. Generalitati

 

 Reteaua Z-Wave functioneaza la 868.42 Mhz, iar distanta parcursa de semnal este de pana la 100 m in spatiu deschis si 30 m in spatiu inchis (ziduri, placi de beton, etc.). Viteza de transmisie a comenzilor este insa mai mica si poate exista un delay de pana la 3-5 secunde pentru distante foarte mari.

 

 

 

 

 Reteaua ZigBee functioneaza la 2.4 Ghz, distanta pana la care ajunge semnalul este similara WiFi-ului, 30 m in spatiu deschis si 10 m in spatiu inchis. Viteza de transmisie a comenzilor este insa foarte mare si comenzile sunt transmise si primite aproape instant.

 

 

2. Controllere

In general, functionalitatea controllere-lor este aceea de a conecta toate device-urile intre ele si de a face legatura cu internetul pentru a putea fi controlate si de a lua decizii bazate pe anumite evenimente (scenarii).

Fiecare controller are avantaje si dezavantaje. Recomandarea noastra este ca decizia de a alege un model de controller sa fie luata doar dupa ce stabiliti in linii destul de clare tot ceea ce urmeaza sa contina sistemul.

 

3. Iluminat

Este foarte important sa aveti fir de NUL in doza intrerupatorului. Astfel puteti alege intre Relee si Dimmere in momentul instalarii.

Desi dimmerul are avantajul ca poate avea praguri pentru intensitatea luminii, trebuie retinut ca puterea maxima pe care o suporta este de 250 W, comparativ cu un Releu care ajunge pana la 2.5 kW sau chiar mai mult (in functie de releu).

Pentru circuitele cap scara sau alte combinatii de control multiplu, daca exista fir de NUL, este necesar un singur Releu sau Dimmer.

Daca alegeti sa folositi iluminat cu Led-uri si doriti sa le puteti schimba intensitatea luminoasa, folositi direct Led-uri Dimabile (Philips, OSRAM, etc). Altfel, va trebui sa le schimbati la momentul instalarii.

Corpurilor de iluminat tip NEON sau pe Iodura nu le poate fi modificata intensitatea luminoasa.

4. Incalzire

  •  Centrala:

Modelul de centrala pe care il alegeti trebuie sa respecte un singur criteriu: sa i se poata atasa un termostat extern. Concret, in centrala se gasesc 2 intrari unde vin 2 fire de la un termostat extern.

De obicei, centralele noi vin cu un „Strap” (fir) legat deja pe cele 2 intrari. Acesta va fi inlocuit cu cele ce vin de la termostat. In afara de acestea, termostatele externe mai au nevoie si de o sursa de alimentare, fie ca vine direct de la centrala sau pur si simplu se conecteaza cu un adaptor la o priza.

In concluzie, termostatul de temperatura externa are in general 4 fire: 2 pentru alimentare si 2 pentru a controla centrala.

 

  • Termostate:

Este recomandat ca in fiecare camera in care se doreste incalzirea, sa existe un termostat care citeste temperatura si care poate trimite comenzi catre centrala.

Diferenta intre senzorii de temperatura si termostatul de temperatura, este ca termostatul poate controla direct centrala, fara a avea nevoie de un Controller, lucru pe care senzorii de temperatura nu il pot face. Daca incalzirea nu este facuta prin calorifere, este obligatorie folosirea a cel putin un termostat si in fiecare incapere cate un senzor de temperatura.

Recomandarea noastra este aceea de a folosi un termostat intr-o incapere principala (de exemplu un termostat Nest in Living), iar in celelalte incaperi Valve termostatice pentru calorifere (daca incalzirea se face prin calorifere).

 

  • Valve termostatice pe calorifere:

Nu este recomandat ca in aceeasi incapere sa existe atat valve termostatice cat si termostate! Termostatul citeste o temperatura diferita fata de Valva caloriferului, pentru ca este mai aproape de calorifer, iar Valva ia singura decizia de a se deschide / inchide, scenariu care poate duce la blocarea circuitului de apa!

 

  • Incalzirea electrica in pardoseala:

In functie de numarul de circuite si de puterea fiecarui circuit se monteaza un releu care opreste / porneste circuitul in functie de comanda Termostatului / Controller-ului care a citit temperatura de la un senzor.

Daca fiecare circuit are un termostat care comanda releele incalzirii in pardoseala, acestea pot fi inlocuite cu modele de termostate controlabile.

  • Incalzirea cu apa in pardoseala:

Solutia cea mai buna este de a folosi un sistem de incalzire in pardoseala, ce suporta termostate pentru fiecare zona. In locul termostatelor, se vor monta relee Z-Wave, ele primind comanda de la controller, in functie de temperatura fiecarui senzor si zone.

O alta solutie este folosirea capetelor termostatice controlabile pe distribuitor, dar desi mai ieftina, nu este la fel de eficienta ca cea de mai sus.

 

5. Sisteme de ventilatie:

Sistemul de ventilatie trebuie de asemenea sa indeplineasca un singur criteriu: sa i se poata conecta un termostat extern, ceea ce inseamna ca are 2 fire sau 2 intrari libere pentru a se conecta cu termostatul si posibil inca 2 fire pentru a alimenta termostatul.

In cazul in care exista deja termostate / senzori in incaperi, se vor conecta relee pe circuitele sistemului de ventilatie (similar unui termostat), iar comanda va fi transmisa de controller catre releu in functie de temperatura citita de la termostat / senzor.

 

 

6. Sistem Rulouri / Jaluzele:

Si aici situatia este destul de simpla. Daca rulourile au fire cu care pot fi controlate de un intrerupator (sus / jos / stop), se monteaza in paralel cu acel intrerupator si un releu special pentru rulouri.

In concluzie, langa rulou trebuie sa avem acces la 4 fire – 1 Faza, 1 Nul, 1 Sus, 1 Jos.

 

 

7. Sistem Usa garaj:

La fel ca si la Rulouri, daca sistemul poate fi controlat dintr-un intrerupator (sus / jos / stop), se monteaza un releu special pentru usi de garaj. Acesta vine in pachet si cu senzori necesari pentru a sti pozitia usii de la garaj (deschisa / inchisa) si detecteaza daca se afla cineva / ceva in imediata vecinatate pentru a nu inchide usa peste masina.

In concluzie, sunt necesare aceleasi 4 fire: 1 Faza, 1 Nul, 1 Sus, 1 Jos

 

8. Sistem Poarta:

Similar Rulourilor, motorul portii trebuie sa aiba 2 intrari / 2 fire, la care se poate conecta un intrerupator (deschidere / inchidere / oprire). In acest caz se poate folosi un releu special pentru rulouri, dar in functie de tensiunea motorului portii si a faptului ca poate fi pas-cu-pas sau alimentare continua, se va decide exact asupra tipului de releu ce poate fi folosit.

 

 

9. Senzori de miscare / PIR-uri:

In general PIR-urile nu pot controla in mod direct luminile. Recomandarea noastra este ca pentru sistemul de iluminat sa folositi un Dimmer / Switch.

Senzorul de miscare va transmite comanda Controller-ului care la randul sau, va transmite catre Dimmer / Switch. Acestia din urma vor aprinde / stinge lumina, descurajand astfel potentialii intrusi.