Comparatie intre standardele existente

Daca in partea I am facut o scurta introducere in lumea automatizarilor, in continuare vom detalia diferentele majore dintre standardele folosite in automatizari si va vom ajuta cu luarea celei mai bune decizii in legate de acestea.

 

Standarde (protocoale) de comunicatie

In primul rand, trebuie sa stim faptul ca in lumea automatizarilor exista mai multe standarde prin care componentele unui sistem comunica intre ele, iar pentru faptul ca era firelor / cablurilor se apropie de final, vom discuta doar de cele mai noi si eficiente tehnologii wireless existente. Acestea ar fi 3 la numar:

  1. Z-Wave (868 MHz EU)
  2. Wi-Fi (2.4 GHz)
  3. ZigBee (2.4 GHz / 868 MHz EU)

 

In ce fel sunt diferite ?

Dupa cum se poate observa, diferenta majora este data de frecventa pe care o foloseste fiecare standard, acest lucru afectand viteza si distanta la care sunt capabile componentele sistemului sa comunice.

Pentru a intelege mai bine:

  • orice retea wireless de internet foloseste si frecventa de 2.4 GHz. Comunicarea dintre un router wireless, pe care il folositi la birou sau acasa, si telefon / laptop foloseste aceasta frecventa.
  • frecventa 868 MHz EU este folosita in schimb pentru retele wireless intre componente pe baterii, pentru a folosi cat mai putin curent, in domenii cum ar fi cel medical sau al automatizarilor.

 

Ce reprezinta un standard de comunicatie ?

Comparatia cea mai buna o reprezinta limba in care 2 persoane pot comunica. Vorbind aceeasi limba, ei pot intelege ce spune celalalt.

 

Care standard este cel mai bun ?

Raspunsul este foarte simplu din punctul nostru de vedere: Z-Wave .

 

De ce Z-Wave ?

Pentru ca majoritatea producatorilor ce folosesc standardul Z-Wave, integreaza si standardul Wi-Fi. Astfel veti putea folosi un singur controller pentru toate cele 3 standarde de comunicatie.

Avantaje: nu interfereaza cu alte retele si este mult mai stabil si de incredere. Conexiunea la reteaua Wi-Fi este necesara doar pentru accesul catre / de pe internet, centrul de comanda comportandu-se ca orice alt device.

Dezavantaje: din cauza frecventei mai scazute si viteza de transmisie este mai mica. Din acest motiv nu poate fi folosit pentru transmisii video, audio sau de streaming. Pentru a evita aceste dezavantaje, producatorii centrelor de comanda folosesc reteaua Wi-Fi in transmisiile mai sus mentionate.

 

De ce nu ZigBee ?

Acest standard este intr-adevar similar si cu Z-Wave si compatibil Wi-Fi, dar are 2 mari dezavantaje:

  • Producatorii care folosesc acest standard utilizeaza pentru componente si frecventa 2.4GHz ceea ce scade performanta retelei de internet.
  • Componentele ce folosesc acest standard au foarte des probleme de comunicare, tocmai din cauza interferentelor cu reteaua de internet (Wi-Fi).
  • Durata de viata a bateriei componentelor, este considerabil mai mica.

 

De ce nu Wi-Fi ?

– Interferentele cu celelalte retele Wi-Fi – daca in zona in care locuiti exista deja multe dispozitive ce folosesc Wi-Fi, calitatea si distanta la care pot comunica componentele vor fi drastic reduse.

 

Alte protocoale ce merita mentionate

Un alt protocol foarte cunoscut este Bluetooth-ul. Desi nu este la fel de mult folosit in lumea automatizarilor, unele centre de comanda incorporeaza si aceasta tehnologie pentru a mari cat mai mult numarul componentelor compatibile.

 

De-asemenea, merita sa mentionam si tehnologia infrarosu(IR) folosita de telecomenzi. Daca detineti o componenta electronica pe care ati dori sa o controlati prin internet, acest lucru este posibil folosind un centru de comanda si o componenta ce emite IR.

 

Concluzia

Z-Wave este un standard recomandat pentru automatizarea caselor, dar in luarea deciziei legate de un centru de comanda trebuie sa aveti grija sa incorporeze si standardul Wi-Fi

 

In partea a 3-a vom prezenta cele mai cunoscute centre de comanda si va vom explica diferentele dintre ele.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.